EĞİTİM

EĞİTİM Haberleri

Mesleki eğitimleri iyileştirme adımı

Mesleki eğitimleri iyileştirme adımı

MEB, işletmelerde mesleki eğitim merkezlerinde kayıtlı daha fazla öğrencinin beceri eğitimi alabilmesini sağlayan yeni bir düzenleme yaptı. Buna göre, bir usta öğretici bulunan işletmelerde beceri eğitimi alabilen öğrenci sayısı 12?den 40?a yükseltildi

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) mesleki eğitim merkezlerindeki öğrencilerin işletmelerde beceri eğitim kapasitesini artırmak için yeni bir düzenleme yaptı. MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği?nin 135. maddesinde mesleki eğitim merkezlerindeki öğrencilerin işletmelerde beceri eğitimleri için 12 kişiden oluşan öğrenci grubuna işletmenin en az bir eğitici personel veya usta öğretici görevlendirme zorunluluğu bulunuyordu. Resmi Gazete?nin dünkü sayısında yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle ?12? ibaresi ?40? olarak değiştirildi. Böylece bir usta öğretici bulunan işletmelerde 40 öğrenci beceri eğitimi alabilecek.

Konuyla ilgili açıklama yapan Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Mahmut Özer, Bakanlık olarak mesleki eğitimi güçlendirmek için son 3 yılda çok sayıda düzenlemeyi ve projeyi hayata geçirdiklerini ifade etti. Özellikle mesleki eğitim merkezlerini güçlendirmek için yoğun çaba sarf ettiklerine dikkati çeken Özer, bu konuda ilk olarak mesleki eğitim merkezi mezunlarının lise diploması alabilmeleri amacıyla esnek bir yapı kurarak iyileştirme yaptıklarını hatırlattı.

Yeterince usta yoktu

İyileştirme sonrasında mesleki eğitim merkezlerine kayıt yaptıran öğrenci sayısında yüzde 62 artış yaşandığını vurgulayan Özer, şunları söyledi: ?Mesleki eğitim merkezlerindeki mesleki eğitim, haftada 4 gün işletmelerde veriliyor. Öğrenciler sadece bir gün okula geliyorlar. Dolayısıyla işletmelerle birlikte yürütülen bir eğitim. Bu konuda en büyük sıkıntılardan biri, işletmelerde yeterince usta öğretici bulunmamasıydı. Bu durum mesleki eğitime devam edebilecek öğrenci sayısını kısıtlıyordu. Usta öğretici sayısını artırabilmek için ilk olarak usta öğretici eğitimi ile ilgili bir iyileştirme yaptık.?

Usta öğretici eğitimiyle ilgili ilk kez uzaktan eğitim imkânı sağladıklarını vurgulyan Özer, ?Bu eğitimler şu anda başarılı bir şekilde devam ediyor. Ayrıca, MEB Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği?nde yapılan değişiklikle de usta öğretici başına öğrenci sayısında artışa gittik. Bu kapsamda 12 yerine 40 öğrenci için en az bir usta öğretici görevlendirilmesi yönünde bir değişiklik yaptık. Böylece bir usta öğretici olan işletmelerde daha fazla öğrenci beceri eğitimi alabilecek? dedi.



Mesleki eğitimleri iyileştirme adımı
Anahtar Kelimeler:
24.2°