Çin`den ABD Büyükelçisi`nin Tayvan`ı ziyaret etmesine tepki

Çin`den ABD Büyükelçisi`nin Tayvan`ı ziyaret etmesine tepki

Çin Dışişleri Bakanlığı, ABD`nin Okyanusya ülkelerinde görevli bir büyükelçisinin Tayvan`ı ziyaret etmesine tepki göstererek, "ABD`yi, Tayvan meselesinin yüksek hassasiyetini tümüyle görmeye ve Tayvan ile temaslarını durdurmaya" çağırdı.

Bakanlık Sözcüsü Cao Licien, başkent Pekin?de düzenlediği olağan basın toplantısında, ABD`nin Koror Büyükelçisi John Hennessey-Niland?ın, Palau Devlet Başkanı Surangel Whipps`in Tayvan?a dün düzenlediği ziyarete eşlik etmesine tepki gösterdi.

Tayvan konusunun, Çin-ABD ilişkilerinde en önemli ve hassas konu olduğunun altını çizen Hua, şunları kaydetti:

"Çin, ABD ve Tayvanlı yetkililerin her türlü temasına karşı çıkıyor. ABD`yi, Tayvan meselesinin yüksek hassasiyetinin farkına varmaya, Tayvanlı yetkililerle temasını durdurmaya, Tayvan`daki bağımsızlık yanlısı güçlere yanlış sinyal göndermemeye ve Çin`in kırmızı çizgilerini aşmaya çalışmamaya çağırıyoruz."

Palau Devlet Başkanı Whipps, dün 5 günlük ziyaret programı çerçevesinde, Tayvan?a gitmiş ve ziyaretinde Hennessey-Niland`ın da kendisine eşlik ettiğini açıklamıştı.

ÇİN-TAYVAN ANLAŞMAZLIĞI

Çin`de İkinci Dünya Savaşı`nın ardından çıkan iç savaşta, Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisinin (ÇKP) 1949`da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti`nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan`a yerleşip 1912`de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada`da devam ettiğini ileri sürerek, bağımsızlık ilan etmişti.

Bu girişim, Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971`e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulunda Çin`i temsil etmişti.

1950`ler ve 1960`larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti`nden Çin Halk Cumhuriyeti`ne çevirmesinin ardından 1971`de BM Genel Kurulunda yapılan oylamada, Pekin hükümetinin "Çin`in tek meşru temsilcisi" kabul edilmesiyle, Tayvan`ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.

Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek, Çin`i uluslararası toplumda sadece kendilerinin temsil ettiğini savunuyor ve Tayvan`ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM`de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.

 

 



Çin`den ABD Büyükelçisi`nin Tayvan`ı ziyaret etmesine tepki
Anahtar Kelimeler:
24.2°