Myanmar`da bilanço ağırlaşıyor! Darbeciler 217 göstericiyi öldürdü

Myanmar`da bilanço ağırlaşıyor! Darbeciler 217 göstericiyi öldürdü

Myanmar`da askeri darbe ve seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı düzenlenen protestolara güvenlik güçlerinin silahlı müdahalesi sonucu şimdiye kadar yaşamını yitirenlerin sayısı 217`ye yükseldi.

Myanmar Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşunun (PP) yayımladığı raporda, son 24 saatte 9 protestocunun yaşamını yitirmesiyle toplam can kaybının 217`ye çıktığı bildirildi.

Raporda 1872 kişinin hala gözaltında tutulduğu kaydedildi.

Öte yandan, ülkenin birçok kentinde darbe karşıtı protestolar devam ederken Yangon, Mandalay, Magway ve Bago`da halk, darbeyi kınamak için sokaklara döküldü.

Yangon`daki protestolara güvenlik güçleri göz yaşartıcı gaz ve plastik mermilerle müdahale ederken protestocular, güvenlik güçlerine taş atarak karşılık verdi.

Sosyal medyada paylaşım yapan Yangon`daki protestocular, birçok ilçede internet bağlantısının sıkça kesildiğini duyurdu.

Myanmar`daki askeri darbe

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilimin yükselmesinin ardından 1 Şubat`ta yönetime el koymuştu.

Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkiliyi ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve 1 yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.

Türkiye darbeyi kınamış, Batı ülkelerinden de darbeye yönelik çeşitli tepkiler ve eleştiriler gelmişti.

Myanmarlılar, 6 Şubat`ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamıştı. Güvenlik güçlerinin silahlı müdahalelerinde 200`ün üzerinde gösterici hayatını kaybetti, 1500`ün üzerinde kişi de tutuklu bulunuyor.

Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken, gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor.