Brezilya, tarihindeki en büyük sağlık sistemi çöküşü tehlikesiyle karşı karşıya

Brezilya, tarihindeki en büyük sağlık sistemi çöküşü tehlikesiyle karşı karşıya

Latin Amerika`nın en büyük tıbbi araştırma vakfı Oswaldo Cruz (Fiocruz), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle Brezilya`nın, 27 eyaletinden 25`indeki yoğun bakım ünitelerinde doluluk oranının yüzde 80`in üzerine çıktığını ve tarihindeki en büyük sağlı


Fiocruz`dan yapılan açıklamada, Kovid-19 salgınının Brezilya`da son günlerde artış gösterdiği belirtildi.

Ülkede 15 eyalette yoğun bakım ünitesindeki doluluk oranının yüzde 90`ı aştığı aktarılarak, Rio de Grande do Sul eyaletinde ise söz konusu oranın yüzde 100`e ulaştığı kaydedildi.

Böylece ülkedeki 27 eyaletten 25`indeki yoğun bakım ünitelerinde doluluk oranının yüzde 80`in üzerine çıktığına ve "tarihindeki en büyük sağlık sistemi çöküşü tehlikesiyle karşı karşıya" olduğuna işaret edildi.

Yoğun bakım doluluk oranlarının Rio de Janeiro`da yüzde 79 ve Roraima`da yüzde 73 olarak kayıtlara geçtiği belirtildi.

Araştırmayı yürüten uzmanların, salgına karşı, temel olmayan etkinliklerin durdurulması gibi önlemlerin alınması gerektiği uyarısında bulunduğu kaydedildi.

Kovid-19`un daha bulaşıcı türü "P1"

Son bir haftada günlük yaklaşık 2 bin Kovid-19 kaynaklı ölümün ve 68 binden fazla yeni vakanın görüldüğü Brezilya, ülkenin Amazonas eyaletinde ortaya çıktığı düşünülen Kovid-19`un daha bulaşıcı türü P1`in yayılması nedeniyle zor günler yaşıyor.

Brezilya`da dün 2 bin 841 kişinin hayatını kaybetmesiyle "ülkede salgının başlangıcından bu yana en yüksek günlük Kovid-19 kaynaklı ölüm sayısı" kayda geçmişti.

Nüfusu 210 milyonu aşan ülkede bugüne kadar 280 binden fazla kişinin ölümüne sebep olan virüs, 11 milyon 600 binden fazla kişide görüldü.

Kovid-19 verilerinin derlendiği "Worldometers" internet sitesine göre, Brezilya, ABD`den sonra salgından en çok etkilenen ülke konumunda bulunuyor.