ABD`den Yunanistan`a yeni silah hibesi! Türkiye sınırına yığınak yapmaya devam ediyorlar

ABD`den Yunanistan`a yeni silah hibesi! Türkiye sınırına yığınak yapmaya devam ediyorlar

Amerika Birleşik Devletleri, (ABD) Yunanistan`da Türkiye sınırına 20 kilometre mesafedeki Dedeağaç`a askeri yığınağını artırmaya devam ediyor. Yunan medyası, Washington yönetiminin Atina ordusunu güçlendirmek için yeni hibe silah yardımında bulunacağını duyurdu.

HİBE EDİLMESİ PLANLANAN SİLAHLARIN DETAYLARINI PAYLAŞTI

Amerika Birleşik Devletleri, (ABD), Ege`deki askeri varlığını artırmaya devam ediyor. Yunanistan ise, ABD`nin bölgedeki varlığını arttırma konusunda her türlü kolaylığı gösterirken, Yunan medyası Washington`un Atina`ya yeni hibe etmesi planlanan muhtemel silahların detaylarını paylaştı.

ABD`nin Yunanistan`a hibe etmeyi planladığı silahlar arasında, "9 adet AH-64D Apache saldırı helikopteri, 50 adet OH-58D saldırı helikopteri, 350 adet M-2A2 zırhlı personel taşıyıcı paletli tank, 60 adet MLRS paletli roketatar, 120 adet M-109 A5 paletli Obüs tipi tank, 198/M-119 kısa menzilli top, HEMTT mühimmat taşıyıcı araç, MRAP zırhlı personel taşıyıcı araç" var. Washington`ın Yunanistan`a hibe edilmesi planlanan silahların teslimatının Başbakan Kiryakos Miçotakis`in ABD ziyareti sonrası netleşeceği ifade edildi.

ABD`nin Yunanistan`a hibe ettiği silahlar arasında 9 adet AH-64D Apache saldırı helikopteri de bulunuyor.

ATİNA`YA 9 MİLYON DOLARLIK ASKERİ YARDIM

ABD`nin Atina Büyükelçiliği`nin Savunma İşbirliği Ofisi, Yunanistan Özel Kuvvetleri`ne 9 milyon dolar değerinde askeri yardım yapmıştı. Öte yandan, Yunanistan ve ABD`nin Nisan ayında yaklaşık 1,5 ay sürecek ve binlerce askerin katılacağı Batı Trakya tatbikatı öncesinde Dedeağaç`ta hareketlilik arttı. Nisan ayında başlayacak ve 150 saldırı helikopterinin kullanılacağı Batı Trakya`daki tatbikat öncesinde ABD kuvvetlerinin bölgeye asker ve askeri araçları yığmaya devam ettiği belirtildi.

Yunanistan ve ABD, Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması (MCDA)`nı 3 yıl içinde ikinci kez güncellemeye başladı. İlk kez 1990 yılında imzalanan, ardından 5 Ekim 2019`da dönemin ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias`ın imzaladığı bir protokol ile güncellenen Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması; ABD`nin ülkedeki her askeri tesisi kullanmasına olanak vermiş, Girit`teki Suda Üssü`nün genişletilmesini, Stefanovicio, Larissa ve Alexandroupoli üslerinin altyapısının ABD`ye sağlanmasını ve Dedeağaç`a bir deniz üssü kurulmasını karara bağlamıştı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı



ABD`den Yunanistan`a yeni silah hibesi! Türkiye sınırına yığınak yapmaya devam ediyorlar
Anahtar Kelimeler:
24.2°