Mısır-Türkiye ilişkilerindeki olumlu gelişmelerin ardından Yunan bakandan Kahire çıkarması

Mısır-Türkiye ilişkilerindeki olumlu gelişmelerin ardından Yunan bakandan Kahire çıkarması

Mısır`ın Doğu Akdeniz`deki son hamleleri ile Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu`nun Ankara-Kahire ilişkileriyle ilgili verdiği ılımlı mesaj ardından Nikos Dendias, Mısır`ın başkenti Kahire`ye gitti.

GÖRÜŞMEDE TÜRKİYE KONUŞULDU

Yunan bakan, Mısırlı mevkidaşı Samih Şükri ile görüştü. Yaklaşık 2 buçuk saat süren görüşmede, Mısır hükümetinin hidrokarbon arama faaliyetlerinde Türkiye`nin kıta sahanlığı sınırlarını kabul etmesi ve boru hattı projesi güzergâhından Güney Kıbrıs`ı çıkarma önerisinin ele alındığı ifade edildi. İkilinin görüşmesinde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu`nun "Mısır ile anlaşma yapabiliriz" mesajının da ele alındığı ifade edildi.

Öte yandan, Mısır, Akdeniz`de 24 parselde hidrokarbon ihalesine çıktı. Bu ihalede, 18 numaralı parselin bulunduğu bölgeyi, Türkiye`nin Birleşmiş Milletler`e bildirdiği kıta sahanlığı sınırlarını dikkate alarak belirledi.

YUNAN BAKAN, GÜNEY KIBRIS`A DA UĞRAYACAK

Yunanistan Dışişleri Bakanı Dendias`ın Kahire dönüşü Güney Kıbrıs Rum Yönetimi`ne uğrayarak mevkidaşı Nikos Hristodulidis ile bir araya gelecek. Yunan medyası, Kahire`deki kritik görüşmenin ardından "Dendias, Kahire`den iyi niyet jestinde bulunarak, ihale ile ilgili haritayı değiştirmesini isteyecek" diye yazdı.