Türkiye`nin `Mısır açılımı` Yunanistan`ı harekete geçirdi, Miçotakis apar topar Sisi`yi aradı

Türkiye`nin `Mısır açılımı` Yunanistan`ı harekete geçirdi, Miçotakis apar topar Sisi`yi aradı

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias`ın pazartesi günü Kahire`ye giderek Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ile "iki ülke arasındaki enerji iş birliği ve Doğu Akdeniz`deki gelişmeleri görüşeceği" açıklandı.

Yunanistan basında çıkan haberlere göre; Dendias`ın amacı Mısır`ı, Türkiye`nin ilan ettiği kıta sahanlığı ile çakışan 18 no`lu parsel için çıkardığı ruhsatla ilgili olarak "en yetkili kişiden bilgi almak" aktarıldı.

BÖLGE İÇİN RUHSAT ÇIKARILMASINI İSTEYECEK

Yine Yunanistan basınında bazı yorumcular ise Dendias`ın Mısır`dan bu "hassas" bölge için çıkartılan ruhsatın değiştirilmesini ve başka bir bölge için ruhsat çıkarılmasını isteyeceğini yazdı.

Türkiye de Mısır`ın iki ülke arasındaki kıta sahanlığı sınırlarını göz önünde bulundurarak 18 no`lu parsele ruhsat çıkarmasını takdir etmişti.

OLASI HAMLELERİN ÖNÜNE GEÇMEYİ PLANLIYORLAR

Yunanistan`ın ise son hamleleriyle, ağustos ayında Mısır ile imzaladığı deniz yetki alanları anlaşmasına "zarar verecek olası hamlelerin önüne geçmeyi amaçladığı" bildiriliyor.

Atina`nın, Mısır`ın Kıbrıs ve Yunanistan ile yürüttüğü üçlü enerji ittifakını anımsatarak, Türkiye ile yapacağı olası görüşmelerde iki ülke arasındaki enerji anlaşmalarını göz önünde bulundurmasını talep edeceği belirtiliyor.

EASTMED`E ALTERNATİF Mİ?

Öte yandan İsrail, Mısır, Yunanistan ve Kıbrıs`ın ABD`nin de desteği ile Doğu Akdeniz`den çıkarılacak doğal gazın Avrupa`ya taşınmasını öngören ve Türkiye`yi "by-pass" eden EastMed denizaltı boru hattı projesine bir alternatif projenin gündeme getirildiği bildiriliyor.

Yunanistan basınında Türkiye dışında bu kez Kıbrıs`ı da "by-pass" eden bu alternatif projenin Yunanistan, Mısır ve Libya`nın gündeminde olduğuna dair haberler yayımlandı.

EastMed projesinin gerek maliyeti gerekse inşası için tahmin edilen zamanın uzunluğu ve yaşanacak zorluklar nedeniyle, Doğu Akdeniz gazının Mısır-Libya arasında karadan inşa edilecek boru hattının, daha sonra Libya`dan Girit adasına ve oradan Mora Yarımadası üzerinden İtalya`ya yönlendirecek bir boru hattının "daha hesaplı" olacağına inanıldığı belirtiliyor.



Türkiye`nin `Mısır açılımı` Yunanistan`ı harekete geçirdi, Miçotakis apar topar Sisi`yi aradı
Anahtar Kelimeler:
24.2°