Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Alparslan Bayraktar, Türkiye`nin enerji verimliliğine 2023`e kadar yaklaşık 11 milyar dolarlık yatırım yapmayı planladığını belirterek böylece ülkenin birincil enerji tüketiminin yüzde 14 ve karbon salınımının yılda 66 milyar ton azalabileceğini ifade etti.
Türkiye yenilenebilir enerji kurulu gücünde Avrupa`da 6`ncı, dünyada ise 13`üncü
Bayraktar, başarılı bir dönüşümü için doğru politikalar ve düzenlemelerin uygulanması gerektiğinin altını çizerek bilgi teknolojileri ile dijitalleşmeden de faydalanılması gerektiğini dile getirdi.
Türkiye`de enerji piyasasının son 20 yılda büyük bir dönüşüm sürecinden geçtiğini anlatan Bayraktar, bunun ilk aşamasında enerji piyasasının rekabetçi modele dönüştürüldüğünü, 2017`de açıklanan Milli Enerji ve Maden Politikası ile enerji sektöründeki dönüşümün ikinci aşamasının başladığını aktardı.
Bayraktar, dönüşüm sürecinin ikinci aşamasında piyasalardaki arz güvenliği, yerelleşme ve öngörülebilirliğin ön planda tutulduğunu belirtti. erek şöyle devam etti:
Enerji verimliliğine 2023`e kadar yaklaşık 11 milyar dolarlık yatırım yapma planı
Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı`na değinen Bayraktar, "2023`e kadar enerji verimliliğine yaklaşık 11 milyar dolarlık yatırım yapmak istiyoruz. Böylece birincil tüketimimizi yüzde 14 ve karbon salınımını yılda 66 milyar ton azaltabileceğiz." dedi.
Bayraktar, Türkiye`nin enerji kaynaklarını çeşitlendirme ve emisyonu azaltma hedefi kapsamında nükleerden de elektrik üretmeyi planladığına işaret ederek Akkuyu Nükleer Güç Santrali`nde ilk ünitenin 2023 yılında, ikinci ünitenin ise 2024`de devre alınmasının hedeflendiğini, 2026`da ise 4 ünitenin de faaliyete geçmiş olacağını anlattı.
Türk enerji piyasası ve ekonomisi için doğal gazın da önemine dikkati çeken Bayraktar, Türkiye`nin 50 milyar metreküp gaz tüketimiyle Avrupa`daki 4`üncü büyük gaz pazarı olduğunu kaydetti.
İthalat faturasını düşürme hedefi
Bayraktar, Türkiye`nin hayata geçirdiği altyapı yatırımları sonucu gaz ihtiyacının yüzde 50`sini sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) olarak ithal edebildiğini belirterek Türkiye`nin gaz arzında LNG`nin payının son 3 yılda istikrarlı bir şekilde arttığını, söz konusu payın 2018`de yüzde 22, 2019`da yüzde 28 ve geçen yıl yüzde 31 olduğunu ifade etti.
Sakarya Gaz Sahası`nda keşfedilen 400 milyar metreküplük doğal gazı da anımsatan Bayraktar, "Bu keşfin ve tüm bu yatırımların arkasındaki temel motivasyon, ithalat faturamızı düşürmek ve bu sayede cari açığımızın azaltılmasına yardımcı olmak." diye konuştu.
Bayraktar, enerji piyasası reformlarına da değinerek "Umarım bu yıl gaz piyasasını rekabete açmayı planlıyoruz. Doğal gaz sektöründe sınır ötesi ticaret ve gaz ticaretinde daha fazla likidite gibi bazı yeni alanlar bu yeni dönemde görülecektir. Mevcut tedarikçilerimiz ve potansiyel yeni tedarikçilerimizden beklentimiz Türkiye pazarına güvenilir, esnek ve rekabetçi gaz sağlamaları." dedi.
Sheila Hollis ABD?nin , Türkiye ile çalışmaktan her zaman memnun olduğunu, Türkiye?nin, tüm bölgede enerji istikrarı ve enerji arz güvenliği için kilit bir aktör olduğunu belitti.
Zorlu Enerji CEO?su Sinan Ak "Dünya pazarına çok miktarda gaz geliyor, ancak talep, esas olarak dünyadaki yenilenebilir potansiyel sebebiyle aynı miktar da büyümüyor." dedi.
Koloğlu Holding CEO?su Cantekin Dinçerler, "Türkiye`nin bu küresel enerji dönüşümünde nerede olduğuna bakınca , Türkiye`nin bugün enerji dönüşümü açısından olduğu yeri kutlamalıyız" dedi.
Fiba Grup Başkanı Murat Özyeğin Türkiye`nin inanılmaz bir yenilenebilir potansiyele sahip olduğunu ; sadece Avrupa ve dünyadaki en büyük rüzgar koridorlarından biri olmadığını , aynı zamanda güneş enerjisi için inanılmaz bir potansiyele sahip olduğunu belirtti.