AB`den Ermenistan`a sükunet çağrısı

AB`den Ermenistan`a sükunet çağrısı

Avrupa Birliği (AB), Ermenistan ordusunun, Başbakan Nikol Paşinyan`ın istifasını istemesinin ardından taraflara sükunet çağrısında bulundu.

 

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell`in ofisinden yapılan açıklamada, Ermenistan`daki gelişmelerin yakından takip edildiği bildirildi. 

Açıklamada, siyasi farklılıkların barışçıl ve parlamenter demokrasi ilkelerine bağlı kalarak çözülmesi gerektiği kaydedildi. 

Ermenistan Anayasası`na göre, "silahlı kuvvetlerin, siyasi konularda tarafsızlığını koruması ve sivil kontrol altında olması gerektiği" anımsatılan açıklamada, ülkede demokrasinin ve anayasal düzenin korunmasının önemine işaret edildi. 

Açıklamada, Ermenistan`daki bütün taraflara gerginliği tırmandıracak eylemlerden kaçınma ve sükunet çağrısında bulunuldu. 

Ermenistan Genelkurmay Başkanı Onik Gasparyan ve üst düzey komutanlar, bugün, Başbakan Paşinyan`ı istifaya çağıran bir bildiri yayımladı. 

Paşinyan, ordunun kendisine yönelik istifa çağrısını "darbe girişimi" olarak nitelendirerek, Gasparyan`ı görevden aldığını duyurdu.