ABD`den Türkiye`ye skandal S-400 tehdidi! Bir de Ankara`yı suçladılar

ABD`den Türkiye`ye skandal S-400 tehdidi! Bir de Ankara`yı suçladılar

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, Türkiye`nin Rusya`dan S-400 hava savunma sistemleri alımı konusunda Washington ile Ankara arasında yaşanan gerilime ilişkin açıklamada bulundu.

"PATRİOT ALMA ŞANSLARI VARDI, S-400`Ü SEÇTİLER"

Kirby, "Türkiye`nin F-35 programındaki rolü hala askıda. Türkiye`yi bir kez daha S-400`ü muhafaza etmemesi konusunda uyarıyoruz" dedi. Türkiye`nin yıllar boyunca Patriot hava savunma sistemi alma imkanına sahip olduğunu öne süren Kirby, "Fakat bunun yerine Rusya`ya gelir, erişim ve etkinlik sağlayan S-400`ü seçtiler" ifadelerini kullandı.

Hava savunma sistemi almak için girişimlerde bulunan Türkiye, ABD`nin Patriot satışında pürüz çıkarmasının üzerinden Rusya`dan S-400 almıştı. Daha sonra ABD, Türkiye`yi F-35 programından çıkardığını duyurmuştu.

TRUMP, `TÜRKİYE`YE SATMADILAR` DEMİŞTİ

Önceki ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye`nin Rusya`dan S-400 hava savunma sistemlerini almasıyla ilgili Temmuz 2019`da kendisinden önceki Obama yönetimini suçlamıştı.

Barack Obama döneminde Türkiye`ye Patriot satılmaması dolayısıyla kendisinden önceki yönetimi eleştiren Trump, Türkiye`nin bundan dolayı Rusya`dan S-400 almaya yöneldiğini vurgulayarak sözlerini şöyle sürdürmüştü:

"Obama yönetimi onlara Patriot füzelerini satmadı. Türkiye bu füzeleri satın almak için çok uğraştı ancak satmadılar. Bunun üzerine Türkiye Rusya`dan füzeleri aldı. Bunun üzerine dönüp Türkiye`ye `Tamam size Patriot`ları satacağız` dediler fakat o zaman Türkiye zaten Rusya ile anlaşma imzalamış ve ciddi bir ödeme yapmıştı çünkü buradan almalarına izin verilmemişti. Türkiye bir NATO üyesi. 100`den fazla F-35 için sipariş verdiler, daha fazlası için de plan yapıyorlardı."



ABD`den Türkiye`ye skandal S-400 tehdidi! Bir de Ankara`yı suçladılar
Anahtar Kelimeler:
24.2°