Tarih: 14.02.2021 01:45

ABD`deki kanlı Kongre baskınında nükleer kodların da tehdit altında olduğu ortaya çıktı

Facebook Twitter Linked-in

ABD`de 6 Ocak`ta eski Başkan Donald Trump`ın destekçilerinin Kongre binasına saldırmasının ardından Trump`a yönelik ikinci azil sürecinin başlatılmasıyla birlikte Senato`da görülmeye devam eden davada, kanıt olarak eski Başkan Yardımcısı Mike Pence`in Kongre binasından tahliye edildiği anlara ilişkin görüntüler gösterilmişti.

ABD medyasına yer alan haberlerde, Temsilciler Meclisi savcılarının bile gözden kaçırdığı bir detaya yer verildi. O gün baskın sırasında nükleer kodların bulunduğu büyük siyah bir çanta olan `nükleer futbol topunu` taşıyan bir hava kuvvetleri personelinin Pence`le birlikte olduğu ifade edildi.

BAŞKAN KULLANAMAZSA DEVREDE

Nükleer saldırı başlatma emrini yerine getirmek için gerekli ekipmanı içeren `nükleer futbol topu` çantasının bir yedeğinin her zaman başkan yardımcısının yanında olduğu ifade edilirken; yardımcının `nükleer futbol topu` denen evrak çantasındaki kodların, başkan ölmedikçe veya görevini yerine getiremediği takdirde etkinleştirilemeyeceği belirtildi. Ancak yine de söz konusu çantanın baskını gerçekleştirenlerin eline geçmesinin sonuçlarının `ürpertici` olduğu ve bunun gerçekleşmesi halinde ortaya çıkacak ciddi tehlikeye dikkat çekildi.

İÇERİĞİ ORTAYA ÇIKABİLİRDİ

ABD basınına konuşan Silah Kontrol Derneği`nde nükleer silah politikası uzmanı Kingston Reif, baskını gerçekleştirenlerin Pence`in `nükleer futbol topunu` ele geçirmeleri durumunda nükleer saldırı başlatamayacaklarını, ancak bu durumun yine de son derece tehlikeli olduğunu dile getirdi.

Reif, önceden planlanmış nükleer saldırı seçeneklerini içeren `nükleer futbol topunun` ele geçirilmesi halinde içeriğinin baskıncılar tarafından dünyayla paylaşılma riskine dikkat çekti.

NE OLMUŞTU?

ABD`nin başkenti Washington`da 6 Ocak 2021`de ABD eski Başkanı Donald Trump`ın destekçileri Kongre binasına girdi. Grubun zorla Kongre binasına girmesinin ardından birçok senatör, güvenlik güçleri tarafından binadan tahliye edildi. ABD medyası, eski Başkan Yardımcısı Mike Pence`in de tahliye edilenler arasında olduğunu ve saldırıyı gerçekleştiren grubun Pence`e ulaşmaya çalıştıklarını duyurmuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —