HDP gösterisinde bir kişiyi bıçakladığı gerekçesiyle yargılanan sanığa müebbet ve 15 yıl 10 ay hapis cezası

HDP gösterisinde bir kişiyi bıçakladığı gerekçesiyle yargılanan sanığa müebbet ve 15 yıl 10 ay hapis cezası

HDP`li üç belediye başkanının 2019`da görevden alınması sonrası Kadıköy`de yapılan protesto eylemi sırasında bir iş yeri sahibini sırtından bıçakladığı ve "silahlı terör örgütü PKK üyesi olduğu" gerekçesiyle yargılanan tutuklu sanık Hamgin Karakaş, müebbet ve 15 yıl 10 ay hapisle cezalandırıldı.

İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuklu sanık Hamgin Karakaş avukatıyla katıldı.

Görüşü sorulan Cumhuriyet savcısı 27 Kasım 2020 tarihli mütalaasını tekrar etti.

Sanık avukatı, soruşturma aşamasında teşhis işlemlerinin usule aykırı yapıldığını ve tanıkların çelişkili beyanlarda bulunduklarını savunarak, tanıkların ifadesinde "müştekiyi bıçaklayan kişinin yüzünü görmedikleri"ni anlatmalarına rağmen müvekkilinin suçlanmaya devam edildiğini kaydetti.

Avukat müvekkilinin tahliyesine ve beraatine karar verilmesini istedi.

Karar

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık hakkında "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" ve "silahlı terör örgütüne üye olma" suçlarından cezalandırma istendiğini hatırlatarak, sanığın "silahlı terör örgütüne üye olma" suçunun bir bütün olarak "devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma" suçunu oluşturduğunu kaydetti.

Sanığa bu suçtan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası veren heyet, sanığın yargılama sürecindeki davranışlarını göz önüne alıp takdiri indirim uygulayarak cezayı müebbet hapse düşürdü.

Mahkeme heyeti, sanık Karakaş`ı ayrıca bir terör örgütünün faaliyeti çerçevesinde "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan da önce 19 yıl, sonra takdiri indirim uygulayarak 15 yıl 10 ay hapisle cezalandırdı.

Sanık hakkında, "terör örgütü propagandası yapmak" suçundan yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmamış olması nedeniyle beraat hükmü kuran heyet, sanığın tutukluluk halinin devamını da kararlaştırdı.

Mütalaadan

Esas hakkındaki mütalaada, Diyarbakır, Mardin ve Van`daki HDP`li belediye başkanlarının görevden uzaklaştırılarak yerlerine kayyum atanması sonrasında PKK/KCK terör örgütü güdümünde yayın yapan internet sitelerinde eylem yapılması yönünde çağrılarda bulunulduğu belirtiliyordu.

Bu talimat doğrultusunda 20 Ağustos 2019`da saat 20.00 sıralarında Kadıköy`de Süreyya Operası önünde toplanan şahıslara emniyet görevlilerince müdahale edildiği, ara sokaklara kaçan kişilerin, Durmuş Karaçam`ın işlettiği pastane önünde çöp tenekelerini devirdikleri, Karaçam`ın da çöp tenekesini düzelttiği sırada göstericiler arasında yer alan sanık Hamgin Karakaş tarafından sırtından bıçaklandığı anlatılan mütalaada, sanığın açık kimliğinin kamera görüntülerinin incelenmesi sonucunda tespit edildiği kaydediliyordu.

Karaçam`ın sırt kısmından aldığı yaraların hayatını tehlikeye soktuğu aktarılan mütalaada, sanığın PKK/KCK`nin gençlik yapılanması DGH içerisinde faaliyet gösterdiği, örgüt çağrısı ve talimatıyla eyleme katıldığı ve eylem sırasında Durmuş Karaçam`ı kelebek olarak tabir edilen bıçakla üç kez bıçaklayarak hayati tehlike geçirecek derecede yaralanmasına neden olduğu belirtiliyordu.

Sanığın bu suçu örgütün amacı doğrultusunda gerçekleştirdiği anlatılan mütalaada, ele geçirilen dijital malzemelerde sanığın PKK adına duvara yazı yazdığının tespit edildiği, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan`ın posterini taşıdığı sırada zafer işaret yaptığı mesajlarının bulunduğu aktarılıyordu.

Esas hakkındaki mütalaada, sanık Hamgin Karakaş`ın, "Anayasa`yı ihlal" ve "kasten öldürmeye teşebbüs" suçlarından cezalandırılması isteniyordu.

Kaynak: Anadolu Ajansı / Murat Kaya