Sultanahmet`teki tarihi han 120 milyon liraya satışa çıkarıldı

Sultanahmet`teki tarihi han 120 milyon liraya satışa çıkarıldı

Leman Esma Kasay Han, Sultan 2. Abdülhamit döneminde padişahın doktorlarından Nuri Kenan Paşa tarafından 1800`lü yıllarda yaptırıldı. O dönemde Nuri Kenan Paşa burayı muayenehanesi olarak kullanıyordu. Sarayda doktorluk yaptığı zamanlardan arta kalan anlarında Kanlıca`da bulunan evinden çıkıp muayenehanesine gelen Nuri Kenan Paşa burada hastalarını ücretsiz tedavi ediyordu. Nuri Kenan Paşa bir süre sonra muayenehanesini torunu Leman Esma Kasay`a hediye etti. Böylelikle muayenehanesinin bulunduğu han Leman Esma Kasay Han`ı olarak anıldı.

TARİHİ SİMGELERE KOMŞU

İstanbul`un kalbinde yer alan ve dünyanın en önemli tarihi simgelerine komşu olan bina, Ayasofya`ya 70 metre, Yerebatan Sarnıcı`na 30 metre, Sultanahmet Camii`ne ise 100 metre uzaklıkta. Ayrıca bina, tüm şehirlerin Doğu Roma İmparatorluğu`na uzaklığının ölçülmesi amacıyla yaptırılan ve dünyanın merkezi olarak kabul edilen Milyon Taşı`nın da hemen yanında bulunuyor. Nuri Kenan Paşa`nın varislerinin aldığı kararla Leman Esma Kasay Han satışa çıkarıldı. Tarihi han için 120 milyon lira ücret isteniyor. Aile büyüklerinin satıştan tek bir isteği var o da, yeni alıcının bu handa bulunan kültürü ve tarihi koruması.

"ÇİNLİ BİR DÜNYA MARKASI ŞİRKET MERKEZİ YAPMAK İSTEDİ"

Aile büyüklerinin satış şartını anlatanLüks Konut Uzmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, "Bu konuda belirli kişilerle temasa geçtik. Ailenin çok hassas olduğu bir konu var. Ben paramı veririm ve buranın sahibi olurum şeklinde değil. Burası bir ülkenin değeri. Ülkemizin mirasını satıyoruz. Dünya mirası diyoruz. Yurt dışından gelecek talepleri ikinci üçüncü sırada bırakıyoruz. Çünkü burası Topkapı Sarayı gibi Ayasofya gibi Sultanahmet Camii gibi tarihi eserlerden bir tanesi. İstiyoruz ki bu kültür burada yaşatılsın. Ailenin en önemli önceliklerinden bir tanesi de bu. Ticaret ikinci, üçüncü planda kalıyor. Çok köklü ve bilindik bir ailenin bir kültür mirası inşallah aynı şekilde değer bulacak. Talepler oldu. Çinli bir dünya markası buraya geldi. Burasını bir şirket merkezi yapmak istedi. Biz onu askıya aldık. Bilindik bir Japon markası da teklif verdi ve onu da askıya aldık. Burayı önce kendi kültür mirasımızı yaşatacak bir aileye vermek istiyoruz. Tekliflerimizi yazılı teklif usulüyle alıyoruz. Teklifleri değerlendirirken de size geri döneceğiz deyip onları geri planda bıraktık." dedi.

İÇERİDE TARİHİ ESERLER VAR

Başaran, "Nuri Kenan Paşa hayattayken torununa burayı hediye edip adını Leman Esma Kasay Han diye yaşatıyor. Şuanda da Leman hanımın torunları satışa getirmiş oluyor. Böyle hikayeleri olan gayrimenkulleri satın almak isteyen çok fazla insan da olabiliyor. 150 yıllık bir gazete var. Hokkalar var. Leman hanıma ait kitaplar var. İkinci Dünya Savaşının dinlendiği radyo var. Hatta Nuri Kenan Paşa`nın sarayı ararken ki telefonu burada. O telefon içeride özel bir bölmeye ve arşiv odasına açılıyor. Bazı şeyler anlatılmaz yaşanır derler burası da öyle. Ben her içeri girdiğimde tüylerim ürperiyor. Hepsinin ayrı bir dokunuşu var" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı