Rusya`nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Sotriçenko: "YPG/PKK`nın Moskova`da ofisi yok"

Rusya`nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Sotriçenko:

Rusya`nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı, Rusya Kültür ve Bilim Merkezi Başkanı Aleksandr Sotniçenko, terör örgütü YPG/PKK`nın Moskova`da ofisi olmadığını söyledi.

Stratejik Düşünce Enstitüsünün (SDE), "Soğuk Savaş Sonrası Rusya`nın Dış Politikası" isimli paneline katılan Sotniçenko, Suriye ile Libya ekseninde Rus dış politikasının öncelikleri ve Türkiye-Rusya ilişkileri konusunda değerlendirmelerde bulundu.

Sotniçenko, Soğuk Savaş`ın bitmesinin ardından "umut dönemi" olarak nitelendirdiği 1989-1994 yılları arasında, Rusya`nın Batı sistemine entegre olmak için çaba sarf ettiğini belirterek, "Dönemin Rusya Devlet Başkanı Gorbaçov, Rusya`nın Avrupa`dan çekilmesiyle ABD`nin de bu bölgeden çekileceğini düşündü ancak böyle olmadı. Böylece bu umut dönemi sona erdi." ifadelerini kullandı.

Batılı devletlerin Rusya`yı dışlamasının ardından 1994-2006 yılları arasındaki süreci "pragmatist dönem" olarak tanımlayan Sotriçenko, bu dönemde Rusya`nın Batı ile iş birliğini geliştirip çatışmalardan kaçınarak, kendi ulus devletini güçlendirme yoluna gittiğini dile getirdi.

Sotriçenko, Rusya`nın 2001`de ABD`nin Afganistan harekatına ulaşım ikmal konusunda destek olduğunu belirterek, "Ama ABD`nin terörizmle savaşmak üzere Afganistan`a girmesinin ardından bölgede uyuşturucu üretimi olağanüstü artış gösterdi. Bu uyuşturucu sınır yakınlığı nedeniyle Rusya ve Çin`e gitti. Bunun sonucundan kötü etkilendik." dedi.

Batılı devletlerin o dönem Rusya`nın uluslararası ticaret sistemine entegre olmasında da güçlükler çıkardığını söyleyen Sotriçenko, bunun üzerine Rusya`nın 2006`dan itibaren liberal sisteme entegre olmaktan vazgeçerek devletin güçlenmesi sürecine girdiğini belirtti.

Sotriçenko, Rusya`nın Suriye politikasına da değinerek, ülkesinin Suriye`de yaşanan iç savaşa terör örgütü DEAŞ ile mücadele etmek üzere müdahale ettiğini kaydetti.

ABD`nin yaşadığı iç sorunlar nedeniyle Orta Doğu`dan çekilmeye başladığını öne süren Sotriçenko, "Şimdi Avrasya`da büyük bir güç vakumu var. Bu, Rusya ve Türkiye için büyük bir şanstır." dedi.

Türkiye ile Rusya`nın terörizme karşı barış için iş birliği yapması gerektiğine vurgu yapan Sotriçenko, "Suriye ve Libya`da farklı tarafları destekliyoruz ama sınırlarının yakındaki bir savaşı ne Türkiye ne de Rusya istiyor. ABD belki isteyebilir çünkü onlar uzakta, sonuçta teröristler oraya kadar gitmeyecek." ifadelerini kullandı.

Sotriçenko, ABD`nin Suriye`de pay sahibi olmak için YPG/PKK`ya para ve silah yardımı yaptığını söyledi.

Rusya`nın Suriye`de tek bir devlet istediğinin altını çizen Sotriçenko, "Terör örgütü YPG/PKK ile ayrılıkçı tutumları nedeniyle iyi bir diyaloğumuz yok." dedi.

Sotriçenko, YPG/PKK`nın 2015`te Moskova`da ofis açması konusuna da değinerek, şunları kaydetti:

"2015 yılında Rus uçağı düşürülmüş, iki pilotumuz öldürülmüş, Türkiye-Rusya ilişkileri çok gerilmişti. Kimin aklına geldi bilmiyorum ama Moskova`da bazı insanlar yaptırım için Türkiye`nin düşmanlarını da destekleme kararı aldılar. YPG/PKK`nın Moskova ofisini televizyon için açtılar. Moskova`ya gittiğimde ofisi ziyaret etmek istedim ama bulamadım. Yüzde yüz söylüyorum böyle bir ofis yok. Bu tamamen siyasi bir aksiyondu."

Rusya`nın, Suriye`de demokrasinin tesisi için çabaları desteklediğini ifade eden Sotriçenko, "Bu süreç zor bir süreç. Biz buna Astana`da başladık. İnşallah bu süreç devam edecek." ifadelerini kullandı.

Sotriçenko Türkiye ile Rusya`nın Suriye konusunda Astana sürecinde iş birliği içinde olduğunu hatırlatarak, "Astana tecrübesini inşallah başka alanlarda da kullanacağız." dedi.

Rusya`nın Libya politikasına da değinen Sotriçenko, Moskova`nın Libya`nın bütünlüğünü savunduğunu dile getirerek, "Biz Libya`da bütün tarafları bir masaya oturtmak istiyoruz." ifadesini kullandı.

Sotriçenko, başta enerji şirketleri olmak üzere bazı Rus şirketlerin Libya`da faaliyet göstermeye istekli olduğunu ifade ederek, "Savaş bittikten sonra orada çalışmaya başlayacağız. Bunun için bölgede ekonomik istikrar lazım." diye konuştu.

Kaynak: Anadolu Ajansı / Murat Özgür Güvendik