Esad rejiminden İdlib`e roket saldırısı! Can kaybı ve yaralılar var

Esad rejiminden İdlib`e roket saldırısı! Can kaybı ve yaralılar var

Suriye?nin İdlib "gerginliği azaltma bölgesi" sınırları içindeki sivil yerleşimlere Esed rejiminin düzenlediği roket saldırısında 1 sivil yaşamını yitirdi. 3 sivil yaralandı.

muhabirinin yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Hama`nın batı kırsalında seyir halindeki araca düzenlenen roket saldırısında 1 sivil öldü, 3 sivil yaralandı.

Türkiye, Rusya ve İran arasında 4-5 Mayıs 2017`de gerçekleşen Astana toplantısında, İdlib ve komşu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) bazı bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, başkent Şam`daki Doğu Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 "gerginliği azaltma bölgesi" oluşturuldu.

Ancak rejim ve İran destekli teröristler, Rusya`nın hava desteğiyle 4 bölgeden 3`ünü ele geçirip İdlib`e yöneldi. Türkiye, Eylül 2018`de Rusya ile ateşkesi güçlendirmek için Soçi`de ek mutabakata vardı.

Rusya ve rejim güçleri, Mayıs 2019`da tüm bölgeyi ele geçirmek için operasyonlara başladı ve İdlib Gerginliği Azaltma Bölgesi içinde çok sayıda büyük yerleşimi ele geçirdi.

Son olarak Türkiye ve Rusya arasında 5 Mart`ta Moskova`da yeni bir mutabakat sağlandı.

Rejim güçlerinin zaman zaman ihlal ettiği ateşkes büyük ölçüde korunuyor. 2017-2020 döneminde yaklaşık 2 milyon sivil, Rusya ve rejim güçlerinin saldırılarında Türkiye sınırına yakın bölgelere göç etmek zorunda kaldı.