Tarih: 04.02.2021 01:06

Blinken`dan `New START` anlaşması açıklaması

Facebook Twitter Linked-in

 

Dışişleri Bakanı Blinken yaptığı yazılı açıklamada, Başkan Joe Biden`ın seçim kampanyasında nükleer silah kontrolü konusunda verdiği sözü tutarak, ABD liderliğini yeniden tesis ettiğini belirtti.

Blinken, "ABD, New START anlaşmasını uzatarak 5 Şubat 2026`ya kadar Rusya`nın Kıtalararası Balistik Füze, Denizaltılardan Fırlatılan Balistik Füze ve ağır bombardıman uçaklarına doğrulanabilir kısıtlama getirmesini sağlayacak." ifadesini kullandı.

New START`ın uzatılmasının, ABD`ye, Rus nükleer faaliyetlerini daha yakından inceleme fırsatı vereceğini belirten Blinken, Moskova`nın anlaşmanın yürürlüğe girdiği 2011`den bu yana söz konusu kurallara uyduğuna dikkati çekti.

Özellikle gerilimin yüksek olduğu zamanlarda, Rusya`nın uzun menzilli silahlarına doğrulanabilir kısıtlamalar getirmenin önemli olduğuna işaret eden Blinken açıklamasında, "Aynı zamanda Çin`in modern ve büyüyen nükleer silah kapasitesinden kaynaklanan tehlikeleri azaltmak için de (Çin ile) nükleer silahları kontrol çalışmalarını başlatacağız." ifadesine yer verdi.

ABD`nin Sovyetler Birliği ile 1991`de, Rusya Federasyonu ile 1993`te imzaladığı Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşmaları`nın (START 1 ve START 2) devamı olan New START anlaşması, Washington ve Moskova arasında yürürlükteki son nükleer anlaşma olma özelliğini taşıyor.

Anlaşma, uzun menzilli nükleer silah başlıklarına ve füzelere kısıtlama getiriyor. 5 Şubat 2011`de yürürlüğe giren 10 yıllık anlaşmanın süresi 5 Şubat 2021`de sona eriyordu.

ABD`de başkanlığa Joe Biden`ın gelmesinden sonra yeni yönetim anlaşmayı 5 yıl uzatma teklifinde bulunmayı planladığını açıklamıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de uzatma kararını 29 Ocak`ta imzalamıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —