Af Örgütünden ABD Başkanı Biden`a Guantanamo`yu kapat çağrısı

Af Örgütünden ABD Başkanı Biden`a Guantanamo`yu kapat çağrısı

Uluslararası Af Örgütü, ABD Başkanı Joe Biden`a Guantanamo Bay`deki tutukevini acilen kapatma çağrısında bulundu. Örgütün açıklaması, ABD Savunma Bakanlığının (Pentagon), Endonezya`da 2002 ve 2003 yıllarında 214 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırı

 

Açıklamada, Guantanamo tutukevinin bütünüyle uluslararası adalet ve insan hakları standartlarına aykırılığı sembolize ettiği vurgulanarak, ?Guantanamo`daki muamele ve hapsetme, Biden yönetiminin acilen sona erdirmesi gereken bariz insan hakları ihlalleridir." ifadesine yer verildi. 

Guantanamo`da halen 40 Müslüman`ın yaklaşık 20 yıldır yargılanmadan gözaltında tutulduğuna işaret edilen açıklamada, "Guantanamo gözaltı merkezi bir kez ve tamamen kapatılmalıdır." çağrısı yapıldı. 

GUANTANAMO`DAKİ 3 MAHKUMUN MAHKEMEYE SEVKİ İDDİASI 

Associated Press`in (AP) ABD`li yetkililere dayandırdığı 21 Ocak`taki haberinde, Pentagon`un, 17 yıldır Guantanamo`da tutuklu bulunan Endonezya asıllı Encep Nurjaman ve Malezya asıllı Muhammed Nazır Bin Lep ile Muhammed Farik Bin Amin`in askeri mahkemedeki yargılanma sürecini başlatacağı öne sürülmüştü. 

Joe Biden`in başkanlık koltuğuna oturmasının hemen ardından, şüphelilerin askeri mahkemeye sevki iddiası dikkati çekmişti. 

Eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde, Haziran 2017`de bu kişilere karşı hazırlanan iddianame reddedilmişti. 

Şüpheliler, 2002`de Endonezya`nın Bali Adası`nda 202 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıdan ile 2003`te Endonezya`nın başkenti Cakarta`da bir otelin dışında, 12 kişinin öldüğü bomba yüklü aracın patlatılması olayından sorumlu tutuluyordu.

 



Af Örgütünden ABD Başkanı Biden`a Guantanamo`yu kapat çağrısı
Anahtar Kelimeler: af örgütü
24.2°