Belçika`da aşırı sağcı siyasetçiye vize yolsuzluğundan hapis cezası

Belçika`da aşırı sağcı siyasetçiye vize yolsuzluğundan hapis cezası

Belçika`da aşırı sağ partide siyaset yapan Melikan Kucam, Belçika`nın verdiği "insani vizeleri" usulsüz şekilde sağlayarak haksız kazanç elde ettiği gerekçesiyle 8 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mechelen kentinde aşırı sağcı parti Yeni Flaman İttifakının (N-VA) eski belediye meclisi üyesi olan Kucam, Suriye ve Irak`taki Süryanilere "insani vizeleri kişi başı 2 bin 150 ile 7 bin 500 avro arasında değişen bedellerle satmakla" suçlanıyordu.

Mahkeme, Kucam`ın 8 yıl hapis cezasının yanı sıra haksız elde ettiği 696 bin avroyu da geri ödemesi gerektiğine hükmetti. Yargılama sırasında masum olduğunu iddia eden Kucam`ın avukatı kararı temyize götüreceklerini açıkladı.

Kucam`ın yanı sıra annesi ve oğlu da vize yolsuzluğunda suç ortağı oldukları gerekçesiyle hapis cezasına çarptırıldı. Kucam`ın annesine 40 ay, oğluna ise 4 yıl ceza verildi.

Belçika`ya insani vize başvuruları ücretsiz ancak 350 avro idari gider ücreti alınıyor.

Kucam, kendisi gibi Süryanilerin Belçika`ya getirilmesini sağlarken bundan kazanç sağladığı gerekçesiyle 2019`un başında tutuklanmıştı. Kucam`ın çok sayıda kişiyi vize verilebilecekler listesine eklemek için para aldığı belirtilmişti.

Bir televizyon programının ortaya çıkardığı yolsuzluk üzerine başlayan yargı sürecinde Kucam`a yolsuzluk dışında insan kaçakçılığı suçlaması da yöneltilmişti.